-Opvang Asielzoekers n.a.v. voorpagina-artikel ED 24-12-2024
Het asielzoekersvraagstuk is en blijft een aandachtspunt op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Het is ons bekend dat er landelijk o.a. door de VVD gewerkt wordt aan maatregelen om de instroom te beperken, iets wat ook de Deurnese VVD van harte toejuicht.
Zolang deze maatregelen niet van kracht zijn en dus de uitwerking hiervan niet zichtbaar is ziet ook onze fractie de noodzaak om een oplossing te bieden in de zoektocht naar locaties voor tijdelijke opvang. Onze fractie heeft tenslotte niet voor niets (samen met de andere raadsfracties) gewerkt om een beleidskader opvang asielzoekers te realiseren.
Ons college, bij monde van Burgemeester Buter heeft aangegeven dat gemeente Deurne voor het opgegeven contingent onder de spreidingswet (191 plaatsen) aan de lat staat en dat wil realiseren. Ook een aantal andere regiogemeenten hebben hun toezegging gedaan voor de aan hun opgegeven aantallen.
Een aantal andere gemeenten waaronder onze nabije buren Gemert-Bakel en Laarbeek hebben geen toezeggingen gedaan. Het lijkt er nu op volgens het voorpagina-artikel in het ED van 24-12-2024 dat deze gemeenten nu voor halsstarrigheid om toezeggingen te doen, beloond worden. Grossomodo hebben die gemeenten de eerdergenoemde aantallen gehalveerd zien worden. (Voorbeeld: Laarbeek van 139 plaatsen naar 64!) Even snel doorrekenen zou dat betekenen dat als Deurne de vinger niet had opgestoken we nu i.p.v. een opgave van 191 plaatsen er wellicht maar 96 hadden hoeven te vervullen.
1. Is de portefeuillehouder het er mee eens dat een gehalveerde opgave voor Deurne (en haar inwoners) een gemakkelijk behapbare opgave zou zijn? En zo niet, waarom dan niet?
2. Is de portefeuillehouder het er mee eens dat we als gemeente beter hadden kunnen wachten met de vinger opsteken voor de 191 plaatsen? En zo niet, waarom dan niet?
In de vele besprekingen die zijn gevoerd om tot een beleidskader opvang asielzoekers te komen heeft de raadswerkgroep ook gesproken met het COA. Uit die bespreking kwam duidelijk naar voren dat het COA uit praktische overwegingen en kosten geen heil ziet in opvang locaties kleiner dan 150 plaatsen (normale opvang, voor AMA’s gelden minima van 30-40 plaatsen)
3.Is bij de portefeuillehouder bekend of deze kengetallen van het COA nog steeds gelijk zijn, minimaal 150 plaatsen per locatie?
4.Is bij de portefeuillehouder bekend of dit dan automatisch betekent dat de gemeente Laarbeek en Gemert-Bakel (die met de nieuwe aantallen ver onder de 150 plaatsen blijven) vanuit het COA derhalve gezien worden als niet realiseerbaar voor een opvanglocatie? Indien niet bekend kan het COA deze vraag beantwoorden?
5.Indien deze gemeenten toch een locatie krijgen met (veel) minder dan de door het COA gewenste aantallen, maakt dat dat het COA dan ook kan instemmen met de kleinere locaties zoals de raadswerkgroep ze in het beleidskader opvang asielzoekers omschreven heeft ?
6. Wij zouden ons voor kunnen stellen dat het COA van de gemeenten die kleinere locaties dienen te realiseren een extra bijdrage eist om de extra kosten te delen. Is de portefeuillehouder bekend of het COA zo een maatregel zou kunnen (of willen) inzetten ? Zo ja wat zouden die kosten dan, per opvangplek, zijn?
Maar natuurlijk horen we ook graag hou jij als bewoner van gemeente Deurne hier over denkt. Stuur een e-mail naar info@vvd-deurne.nl